Suntem aproape de final de an, un an 2023 plin de provocări în care jucătorii din industrie au fost nevoiți mai mult ca oricând să inoveze și să se adapteze schimbărilor din piață, să pună accent pe calitate și promptitudine către nevolie clienților, dar și o flexibilitate în condițiile de plată. De cealaltă parte, la celălalt capăt al lanțului, consumatorii de imobiliare și-au rafinat așteptările pe fondul scumpirii creditărilor, numărul tranzacțiilor s-a diminuat cu peste 25% comparativ cu anul 2022, iar piața chiriilor trece prin cea mai bună perioadă din ultimii 10 ani, bineînțeles, pentru deținătorii de imobile.
Anul 2023 a însemnat în același timp o tranziție către piața cumpărătorului, iar anul 2024 va consolida această poziție a cumpărătorilor în piața pe fondul multiplelor schimbări economice politice și sociale care se prefigurează. Pe parcursul anului am asistat la creșterea constantă a prețurilor în condițiile unui fond locativ insuficient și îmbătrânit, a unei oferte scăzute, a unei cereri mici de locuințe temperate de scumpirea creditelor, blocaje birocratice în întocmirea documentațiilor de urbanism și eliberarea autorizațiilor de construcție, blocaje financiare și de cash-flow pentru constructori, care au dus la o incetinire a ritmului dezvoltărilor și a investițiilor private cât și la o perioadă mai mare de tranzacționare a imobilelor în piață.
Finalul de an a fost unul caracterizat de un număr mai mare de tranzacții în zona rezidențială, pe de-o parte datorită majorării TVA de la 5% la 9% pentru construcțiile noi, și a majorării impozitului pe tranzacție achitat de vânzător de la 1-3%, la 3-5% începând cu ianuarie 2024 de cealaltă parte. Piața imobiliară va fi supusă începand de anul următor unor presiuni fiscale din partea statului, care vor eroda mai tare puterea de cumpărare. Totodată prețurile materialelor de construcție vor continua să crească de anul viitor pe fondul regional al unei cereri crescute cauzate de conflicte, dezastre naturale, inflație, și nu vor scădea prea curând într-o piața europeană reglată de cerere și ofertă.
România, și în mod particular orașul iași devin din ce în ce mai ofertante pentru cetățenii Uniunii Europene deoarece oferă încă prețuri accesibile și randamente cu până la 25% mai mari decât în țările lor de origine. Am asistat la un an intens din punct de vedere al dezvoltărilor marilor corporații în industrii precum food, depozitare, construcții și altele care aduc plus valoare la nivel social și economic. Să luam un exemplu simplu, la îndemâna oricui : În Paris, prețul mediu de tranzacționare al unui apartament situat în centru, într-o clădiire în cele mai multe din cazuri de peste 100 de ani, cu o suprafață medie de 50 mp, este de 10.000 euro/mp, și poate fi închiriat cu 2000 euro/lună. În iași, același apartament, dar cu o vechime între 1-70 de ani se situează în medie la un preț de 2000 euro/mp, și poate fi închiriat în medie cu 500 euro/lună. Bine, înțelegem că Iașul nu este Paris, însă banii sunt bani, și ieși mai bine la calcul în orașul celor 7 coline dacă ești francez. Dacă luăm toate țările din vestul Europei și le punem în aceeași comparație, cel mai probabil am ajunge la aceeași concluzie. Calculele le puteți face singuri.
Anul 2024, deși anunțat ca unul cu mariri de taxe, schimpiri, sau câte mai câte atrocități mai auzim prin piață zilnic, va fi unul de reziliență și consolidare a companiilor care dezvoltă proiecte în loc de simple locuințe care au la bază doar profitul. Fără a nominaliza, observăm o adaptare a companiilor la condițiile de piață și un ritm mai redus al dezvoltării, fapt care va menține prețul/mp ridicat pe parcursul anului viitor. Cresc taxele? Creștem prețurile! Este logica în care vom intra începând cu luna Ianuarie, care vor cauza iarăși inflație și alte scumpiri. Pe scurt, anul 2024 va fi unul caracterizat de creșteri și adaptări, aviz celor care încă așteaptă criza! Nevoia primează, iar numărul redus de tranzacții la un moment dat reprezintă adaptarea pieței la noile condiții. Suntem încrezători că anul 2024 va fi la fel de plin de provocări ca anul acesta! Situația nu este roz, dar nici dracul așa negru!
Echipa RE/IR NETWORK vă urează un an 2024 extraordinar de excepțional din toate punctele de vedere!