Cumpăr? Mai stau? Vine criza? Ce fac?

     Pe buzele multor oameni se aude cuvântul CRIZĂ, insoțit de: perioadă de incertitudini, schimbări fiscale, noi regimuri de impozitare și taxare, scumpiri și multe altele.

     La drept vorbind, auzim acest lucru în piață de minim 7 ani, imediat după criza precedentă, o criză financiară care a resetat prețurile, volumul tranzacțiilor și a schimbat tipul consumatorului și nevoile acestuia. Piața este foarte atentă la toate schimbările și trece periodic prin unde de șoc aparute ca urmare a unor dezechilibre precum cele ocazionate de pandemii, războaie, inflație, decizii politice și altele.

     ,,Cine are de cumpărat cumpără, nevoia primează. Merită investit în orice imobil care are un preț real de piață, iar orice proprietate poate genera un profit din inchiriere sau revânzare dacă este achiziționată la un preț corect” - Alexandru Popa, Manager RE/IR Network. 

     Criza reprezintă o schimbare a comportamentului consumatorilor în piață. Piața imobiliară trece mai degrabă printr-o criză a locuințelor de calitate, o incorectă evaluare a prețului de vânzare a proprietății, o încetinire a eliberării autorizatiilor de construcții, blocaje financiare datorate de scumpirea dobânzilor la finanțări bancare pentru dezvoltatori, creșterea prețurilor materialelor de construcții după mărirea redevențelor de exploatare și o prefigurată cerere mare în zonă după încheierea războiului, încetinirea ritmului construcțiilor în contextul unui fond locativ imbătrânit cu foarte multe construcții cu structură de rezistență de peste 50 de ani, și multe altele comportamente care au dus la schimbări în piață. De unde să scadă prețurile? În mare parte sunt vise ale celor care nu au anticipat criza precedentă.

     ,,În imediata perioadă, lunile Noiembrie și Decembrie, volumul tranzacțiilor va înregistra o ușoară creștere datorită condițiilor fiscale anunțate pentru anul următor. Cei motivați vor vinde sau vor cumpăra. Vom asista cu precădere la tranzacții în care cumpărătorii vor achita prețul cu bani din surse proprii și vor tranzacționa în special apartamente în blocuri construite înainte de 1990, la un preț mai bun, în imobile care nu prezintă risc reismic. Preconizez o creștere a ofertelor de apartamente cu rate la dezvoltator, ceea ce ne arată că piața se adaptează la actualele provocări” - Florin Chelaru, partener RE/IR Network, un consultant cu o experientă de aproape 30 de ani pe piața imobiliară din Iași. 

     Deci, vine criza sau nu vine până la urmă? Până nu scade inflația, nu vine criza! Scade inflația? Din pacate, nu suntem Nostradamus, nu știm cu exactitate ce ne rezervă viitorul dar din datele noastre îî dezamăgim pe sceptici! Nu vine criza nici in 2024 - an electoral! Cu siguranță vor mai apărea numeroase provocări, puterea de cumpărare va fi mai afectată ca anul acesta, presiunea pe piața chiriilor se va accentua, raportul proprietari - chiriași (95%-5%) se va schimba, profilul cumpărătorului se schimbă, cerințele de investiții se rafinează, iar cererile din piață sunt din ce în ce mai nișate.

     Știm un lucru demonstrat și validat în grupul nostru: când 2 se plâng, cel puțin unul câștigă! Nu există criză, iar în ultimii 3 ani s-au produs dezechilibre în mod constant care au influențat deciziile vânzătorilor și ale cumpărătorilor, fapt care a dus la un timp mai mare de vânzare al proprietății pe de o parte, sau la o amânare a deciziei de achiziție pe de cealaltă parte. Dragi clienți, vindeți și cumpărați cu cap! Angajați un profesionist să vă reprezinte interesele și să vă ofere cele mai bune soluții la nevoile pe care le aveți! În concluzie, dacă ai de cumpărat - nevoia primează! Dacă ai de vândut - nevoia primează!

 

Andrei Moga - CEO RE/IR Network