Reprezentare vs intermediere

DIFERENTA ÎNTRE REPREZENTARE EXCLUSIVĂ ȘI INTERMEDIERE ESTE, DE CELE MAI MULTE ORI, DIFERENȚA ÎNTRE AMATORISM ȘI PROFESIONALISM, SAU ÎNTRE NORMAL ȘI COȘMAR.

     Reprezentarea exclusivă și intermedierea sunt două forme diferite de servicii imobiliare practicate în piață. Reprezentarea exclusivă se referă la modul de lucru între un agent imobiliar și clientul acestuia, fie că este vânzător sau cumpărător, în care agentul lucrează exclusiv cu acel client, îl comisionează doar pe el și îi reprezintă doar interesele lui. În schimb, intermedierea este cea mai răspândită formă de serviciu imobiliar, unde oferta de vânzare este deschisă și oferită mai multor agenți, iar aceștia comisionează ambele părți. Intermedierea a creat de-a lungul timpului foarte multe probleme in relatia dintre profesionist si client. Intrebarea ce ii ramane clientului fara raspuns dupa tranzactionarea unei proprietati este “ De ce am platit eu acest comision ?” Clientul nu poate identifica plusvaloarea ce o aduce agentul in tranzactia respectiva, asta pentru ca de multe ori nici nu exista.

     Intermedierea imobiliară este cea mai comună și răspândită metodă de consultanță în industria imobiliară din România. Această metodă presupune ca oferta de vânzare să fie deschisă și oferită mai multor agenți, oferind vânzătorului iluzia că proprietatea va fi vândută mai rapid. Nimic mai fals, este momentul în care tu ca vânzător întri în competiție pentru vânzarea proprietății tale cu agenții pe care îî angajezi să îți aducă un client, proprietatea fiind expusă în piața de foarte multe ori cu detalii diferite de preț, suprafață, detalii juridice și tehnice. Știti vorba, ,,5 polițiști schimbau un bec?” Pe scurt unul schimbă becul și 4 învârt masa! Se nasc 2 situații: proprietarul vinde singur, sau cu un client adus de un agent, care este motivat sâ închidă tranzacția, nu să îi reprezinte interesele. Practic, la final, din suma de agenți adunați la startul vânzării, unul a schimbat becul, restul au învârtit masa. În intermediere, agentul imobiliar gestionează un portofoliu general de proprietăți aflate în piață la vânzare, fără a deține toate informațiile relevante despre acestea, fără a verifica situația juridică, și deseori face o promovare incompletă a ofertelor în piață pentru că nu deține nici un control asupra tranzacției, iar cu cât o ofertă se află în portofoliul mai multor agenții cu atât gradul de implicare al acestora scade. În lipsa unui contract, agentul imobiliar nu are nici o răspundere față de client, nu alocă timp, nu este motivat. 

     Prin reprezentarea exclusivă, tu acorzi unei singure agenții sau unui singur agent dreptul de a-ți vinde proprietatea. Agentul gândește vânzarea unei proprietăți exact așa cum ai face-o tu, căci reprezintă numai și numai interesele tale și nu percepe nici un comision de la cumpărător - nici nu ar avea de ce, nu face nimic pentru el. Agentul colaborează atât cu colegii din rețea, cât și cu alte agenții pentru tranzacționarea proprietății și plătește comision în locul tău pentru atingerea obiectivelor, și elaborează o analiză complexă pentru a lista proprietatea la un preț corect. Colaborarea are loc în baza unui contract de reprezentare exclusivă, în cadrul căruia este stipulat timpul pe care agentul îl are la dispoziție pentru a încheia tranzacția, iar dacă vânzarea nu are loc în perioada stabilită, tu poți înceta colaborarea fără să fii nevoit să plătești onorariu, mai mult, agentul și agenția au pierdut banii investiți în marketingul, promovarea proprietății, vizionări, timp, nervi dacă nu ating rezultatele așteptate. În același timp, agentul elaborează un plan de marketing pentru expunerea proprietății în piață, și investește mult mai multe resurse decât în cazul intermedierii. Unele din principalele avantaje în a lucra cu un agent de reprezentare exclusivă este că acesta va promova proprietatea în piață într-un mod atractiv, cu toate detaliile corecte și exacte, inclusiv adresă, califică foarte bine cumpărătorul pentru a evita turismul imobiliar și a aduce la vizionare doar persoane de încredere și interesate în mod real de proprietate. Când oferi unui agent reprezentarea exclusivă, tu primești în schimb toate cunoștințele unui profesionist care lucrează în beneficiul tău pentru a obține cel mai bun preț de la cumpărători calificați. Același lucru se întâmplă dacă angajezi un agent să îți reprezinte interesele în vederea achiziției!

     Exceptând asociațiile naționale profesionale, APAIR, ABI, s.a, nivelul de pregătire al profesioniștilor în imobiliare este unul neuniform și ușor îndreptat spre închiderea tranzacției, nu pe relaționarea și rezolvarea problemelor clientului. De aici și reputația proastă pe care o au agențiile imobiliare în piață. Ambele tipuri de servicii pot fi soluții la problemele tale imobiliare în funcție de interesele tale fie că ești vânzător sau cumpărător de imobile. Reprezentarea exclusivă este unica modalitate prin care poti primi soluții și sprijin constant din partea unui agent imobiliar, care se angajează printr-un contract să aloce timp, energie, experiență, contacte și informații în slujba ta, pentru a obține rezultatele dorite.